Wat is champagne?

Champagne is een mousserende wijn die wordt geproduceerd in het gelijknamige gebied Champagne in Frankrijk. Alleen mousserende wijn uit deze regio gemaakt volgens de ‘methode champagnoise’ mag de naam champagne dragen.

Champagne wordt gemaakt uit een mengsel van 3 verschillende druiven, twee blauwe druiven, de pinot Meunier en pinot noir en een witte druif, de chardonnay. Ieder wijnhuis moet 1 of meerdere van deze champagne in zijn champagne verwerken. Champagnes gemaakt uit alleen blauwe druiven wordt Blanc de Noir genoemd. Champagne gemaakt van alleen de witte druif heet Blanc de Blanc.

Maar voordat het zover is beginnen we eerst met de oogst.

Oogst

Tussen half september en half oktober wordt de oogst binnen gehaald. Het plukken van de druiven gebeurt met de hand, een zeer arbeidsintensief werk. Daardoor blijft de oogst zoveel mogelijk intact en worden de druiven niet gekneusd. Nadat de druiven zijn geplukt worden de druiven geperst. Per keer mag er slechts 4000 kilo worden geperst. Het doel is een kleurloze sap van hoge kwaliteit te persen, de zogehete cuvee. Van de 4000 kilo vormt 50% de beste kwaliteit.

Eerste alcoholische gisting

Hierna vind de 1e alcoholische gisting plaats. Het gisten van het geperste sap gebeurt meestal in roestvrijstalen vaten, Dit gebeurt bij een temperatuurvan 18 a 20 graden. de stille wijn gist geheel uit tot 10 a 11 % alcohol.

Assemblage

De stille wijn wordt gefilterd. Vaak wordt de wijn gemend met wijnen uit de vorige jaren of de verschillende champagne druiven om zo de kwaliteit te behouden. De keuze van de samenstelling bepaalt de soort en kwaliteit van de champagne. Hierna wordt er gist en suikers aan toegevoegd. Deze basiswijn wordt op fles gebracht en wordt met gevallen een kroonkurk afgesloten.

Tweede alcoholische gisting

De flessen worden altijd horizontaal bewaard en door de omzetting van de toegevoegde suikers en gist ontstaat er meer alcohol en koolzuur in de fles. De flessen blijven enkele weken tot maanden liggen.

Remuage en degorgement

Daarna wordt de fles van positie verandert. dit kan enige weken duren . De fles wordt van een horizontale naar een bijna verticale positie gebracht, hierdoor komen alle gist resten, het bezinksel, onder de kroonkurk te liggen. Dit proces kan zowel met de hand als met een machine worden gedaan. Vervolgens worden de gist resten verwijderd door de flessenhals te bevriezen en de fles te openen. door de druk die is ontstaan in de fles wordt het bevroren gist depot uit de fles geschoten.

Bepalen smaaktype

Daarna wordt de fles aangevuld met een liqueur d’expedition. Deze bestaat uit een champagne en een bepaalde hoeveelheid suiker. Hier wordt namelijk het smaaktype bepaald. De fles krijgt hierna een kurk. Deze wordt vastgezet met een ijzerdraad (muselet) en voorzien van een etiket. Daarna gaat de champagne weer terug de kelder in voor enkele maanden, soms jaren. In deze periode wordt de liqueur d’expedition gemengd met de champagne.

Na al deze processen is de champagne eindelijk klaar voor de verkoop.