Soorten champagne

Verschillende kwaliteitenSoorten Champagne

Tevens zijn er verschillende kwaliteits-niveaus, deze worden uitgedrukt in een percentage van 80% tot 100%. Deze classificatie bepaalt de prijs waarvoor telers hun druiven mogen verkopen. Druiven die een kwaliteits-niveau van 100% hebben mogen verkocht worden voor 100% van de officiële prijs van een kilo druiven.

De verschillende kwaliteitsniveaus noem je van hoog naar laag, grand cru (100%), premier cru (90%-99%) en cru (80%-89%).

Smaken

De meest voorkomende smaaksoorten zijn brut (droog), demi-sec en sec (zoet)

Hieronder vind je een overzicht van het van de verschillende smaaksoorten.

  • Brut-Nature, geen of minder suiker dan 3gr. suiker per liter
  • Extra-Brut, minder dan 6 gr. suiker per liter
  • Brut, minder dan 15 gr. suiker per liter
  • Sec, tussen 17 en 35 gr. suiker per liter
  • Demi-Sec, tussen 33 en 55 gr. suiker per liter
  • Doux, meer dan 50 gr. suiker per liter